L'Afrique c'est Chic: Sakawa

Een documentaire van Ben Asamoah

Tussen de berg walmende e-waste in Ghana ligt een schat aan informatie verscholen. Wie een beetje handig is, kan makkelijk foto’s en privégegevens lospeuteren uit een stapel harde schijven. Gegevens van westerlingen die makkelijk online terug te vinden zijn.

De jonge moeder Ama kijkt vol verbazing naar een Amerikaanse straat die via Google Maps in een paar klikken tevoorschijn wordt getoverd. Een doorgewinterde fraudeur probeert haar het vak te leren, maar veel talent lijkt ze er niet voor te hebben. Misschien kan een bezoek aan de voodoo priesteres hulp bieden. One Dollar weet mannen helemaal te gek te maken met zijn nepaccount. Een foto van een rondborstige vrouw en wat vleierij met een hoog stemmetje, meer heeft hij niet nodig. Oplichting zonder scrupules zo lijkt het, maar hoeveel compassie kan je verwachten van iemand die moet rondkomen met 12 euro per maand?

De Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah benadert het fenomeen van de sakawa, internetfraude, vanuit het perspectief van zijn landgenoten. Hij toont wie die spam mails stuurt, waarom en dat het inderdaad werkt. Sakawa is een confronterende, onpartijdige blik achter de schermen van de internetoplichting die heel wat vragen oproept, zonder ze expliciet te stellen.


Producent: Inti Films, Pieter Van Huystee Films
Regisseur: Ben Adamoah
Muziek: Feras Daouk, Laurens Desmet

Jaar: 2018
Duur: 1u21


L’ Afrique c’est Chic, onder die feestelijke naam slaan ccBeDe Roma en Arenberg voor het tweede jaar op rij de handen in mekaar voor een stedelijk festival dat de kunst, de muziek en de identiteit van de Afro-cultuur overal ter wereld viert. Verspreid over verschillende locaties in de stad geniet je van 3 tot 24 oktober van diverse culturele evenementen: literaire happenings, culinaire avonden, film, comedy, fashion, dans en een breed scala aan nieuwe muziek en stijlen. Luchtbal kan dit niet zomaar laten voorbijgaan en doet ook mee!

trailer Sakawa


Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
prijzen
  • Tickets: 2 euro

bekijk ook in cc

L'Afrique C'est Chic: Young Creatives Fashion Show

Mode en muziek

vr 11 okt 2019 - 19.00 uur

Voor deze wervelende modeshow gaan enkele lokale designers aan de slag met traditionele Afrikaanse stoffen. Naast hun originele creaties kan je deze avond ook genieten van een aantal muziek- en dansoptredens van jong talent.

L'Afrique c'est Chic: Samen koken

Kookworkshop

za 12 okt 2019 - 10.00 uur

Elke tweede zaterdag van de maand wordt er samen gekookt in Co Luchtbal. Iedereen kan koken, wij bewijzen het! Elke keer werken we rond een ander thema, land of idee.