Street art in Luchtbal

Street art route Luchtbal

In Luchtbal is heel wat street art te vinden. De eerste werken werden gezet tijdens het Day One festival in 2013. Toen versierden lokale en internationale kunstenaars verschillende gebouwen in de wijk met hun eigenzinnige muurschilderkunst.


Onder meer het station, de schouwburg, BLOC 2030, drie scholen en enkele woonblokken, werden door de artiesten onder handen genomen. Sindsdien zijn er al enkele gebouwen afgebroken, maar er kwamen intussen ook heel wat muren bij.
Naast de internationale topper Phlegm (Verenigd Koninkrijk) lieten ook enkele nationale artiesten als Steve Locatelli, Bue The Warrior, A Squid Called Sebastian, Strook, Jaune, Big Uncle Graffiti Team, Wilson en Smates hun fantasie de vrije loop. Tegelijkertijd gingen kinderen uit de buurt, scholen en senioren aan de slag om hun wijk meer kleur te geven.

In 2020 zorgde Treepack met Tour Elentrik voor nog meer kleur. Tijdens Tour Elentrik kregen dertien elektriciteitskasten in Luchtbal een laagje kunst. Professionele kunstenaars gingen samen met lokale creatievelingen aan de slag om prachtige kunst te maken doorheen de wijk. Onder andere Simon Mannaerts, Jango Jim en Bearhole Crew zetten hun werk neer.

De resultaten kan je op elk moment van de dag gratis bezichtigen. Alle locaties zijn gemakkelijk vanop straat te bekijken. Al wandelend of met de fiets krijg je het beste zicht. Alle werken, gebundeld in een leuke route, zijn terug te vinden in de app of op de website van Street Art Cities

 

Erkende zone voor street art

Onder het treinstation van Luchtbal werd in juni 2016 de vierde erkende zone voor street art in Antwerpen geopend.
De erkende zones voor street art in Antwerpen bieden ruimte aan jonge artiesten die hun graffitikunsten willen oefenen en verbeteren. Uiteraard geldt dit aanbod ook voor andere Antwerpenaars en straatkunstenaars van alle leeftijden. De bedoeling is dat de muren 24/7 ter beschikking staan van iedereen die zijn talenten wil tonen of verbeteren.